Set kegelvormige tandwielen

Foto

Naam
Benjamin

Projectnaam
Set kegelvormige tandwielen

Ontwerp bestand
Gear_z1_20_z2_20_Sigma_90_m3_A20.stl

Rechten
Naamsvermelding niet commercieel

Project omschrijving
Ik heb twee kegelvormige tandwielen geprint met een 3d-printer om te zien of ik deze juist ontworpen had.

Machines gebruikt
Ultimaker2 – 3d-printer,Ultimaker 2 – 3d-printer

Werkwijze
Om te leren hoe ik kegelvormige/conische tandwielen moest maken heb ik eerst de formules die ik heb gebruikt in MATLAB geprogrammeerd. Deze punten heb ik via Excel geƫxporteerd naar CATIA. Op basis van de punten die ik daarmee kreeg heb ik de tandwielen ontworpen en een houder er voor gemaakt.

Instellingen machines
Ik heb de waardes die voor PLA worden aangeraden in de Fabsheet gebruikt.

Programma’s gebruikt
MATLAB voor de vorm van de tanden, Excel voor het overzetten van de vorm, CATIA voor het ontwerp en Cura voor het geschikt maken voor de printer.

Materialen gebruikt
PLA

Wat ging goed
Het printen zelf verliep zonder problemen.

Wat ging fout
Omdat ik bogen nodig had moest ik gebruik maken van supports. Ik heb geƫxperimenteerd met welke kant het best zou werken. Hierdoor is 1 deel er iets minder mooi uitgekomen, omdat de support aan de buitenkant van de boog hebben moeilijker te verwijderen is.

Wat verander ik de volgende keer
Het onderdeel met de wat mindere afwerking zou ik opnieuw kunnen laten printen.

Gebaseerd op een ander project?
Nee

Foto’s
2018-07-23-15.05.33-1.jpg
InnerLock_1_V2.stl
InnerLock_2_V2.stl
OuterLock_1.stl
OuterLock_2.stl
Rod_1.stl

Interessante bronnen
Waar ik de informatie voor de vorm van de tandwielen vandaan heb (Engels):
https://khkgears.net/new/gear_knowledge/gear_technical_reference/calculation_gear_dimensions.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.