Led lamp met perspex afbeelding of ‘illusie’

Foto

Naam
FM24

Projectnaam
Led lamp met perspex afbeelding of ‘illusie’

Ontwerp bestand
Led-lamp-basis-voorbeelden-1.ai

Rechten
Naamsvermelding niet commercieel gelijk delen

Project omschrijving
Een lamp geinspireerd op optische illusie lampen die ik op het internet gezien heb en dacht ‘hey dat kan ik zelf wel maken’. Zelf niet alleen optische illusies gemaakt, maar ook eentje met de lange jan van Middelburg die ik al eerder als ansichtkaart had gegraveerd. Zou zelfs nog foto’s in perspex kunnen graveren of zelf nog een ander ontwerp maken.

Machines gebruikt
Lasersnijder

Werkwijze
Ik heb de maten uitgedacht en alles getekend in illustrator. Het voetstuk is 100 mm breedte bij 45 mm hoogte. De perspex maten zijn verschillend maar hebben allemaal een basis van 69 mm x 18 mm om in de gleuf te passen.

Van de houten ringen heb ik een voetstuk gemaakt waar je een perspex afbeelding of illusie in kan plaatsen. Al deze ringen heb ik op elkaar gelijmd met houtlijm. Ik heb daarbij goed gelet op de volgorde van de ringen ivm de opening voor de USB kabel en de sensor voor de afstandsbediening van de RGB led kleuren.

Bij de Action kun je voor 8 euro (?) een RGB ledstrip met USB aansluiting kopen die je normaal gebruikt om achter je TV te plakken voor sfeerlicht. Hier zitten 2 ledstrips aan 1 kastje die stroom krijgt via een usb kabel. Dit heb ik verwerkt in het houten voetstuk (zie foto’s). Ik had maar 1 van de ledstrips nodig dus heb ik de andere korter afgeknipt en veilig apart verpakt met krimpkous om het goed en veilig weg te werken. De andere ledstrip doet het dan nog gewoon. Het usb kastje met de ledstrip heb ik binnenin het houten voetstuk geplakt (zie foto’s). Zorg ervoor dat je minstens 2 leds direct onder de gleuf plaatst als je alles vastlijmt, zodat het licht goed door het perspex wordt opgevangen.

Daarna heb ik nog verschillende persepex ontwerpen uitgesneden om op het voetstuk te zetten.

Instellingen machines
Hout laag 5mm:
Donkerblauw = 0,7 / 100 /350
Zwart = 75 / 100 / 300
Rood = 75 / 75 / 350
Groen = 100 / 75 / 300

Perspex laag 5 mm:
Donkerblauw = 0,5 / 100 / X
Zwart = 100 / 55 / X

Programma’s gebruikt
Illustrator

Materialen gebruikt
Perspex transparant 5 mm
Bamboe 5 mm
Ipv bamboe zou je vast ook gewoon populier met een andere maat gebruiken, maar dan moet je wel even kijken of je een ring minder of meer nodig hebt.

Wat ging goed
Bijna alles.

Wat ging fout
1 van de ringen brak door midden toen ik het roet eraf aan het schuren was.

Wat verander ik de volgende keer
De houtringen hadden misschien iets breder gekund en dan had alles alsnog gepast. Of het hele houten voetje nog iets compacter maken. Ook wil ik nog andere ontwerpen maken voor het perspex.

Gebaseerd op een ander project?
Nee.

Foto’s

Interessante bronnen
Niks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.