reparatie constructie deel douche

Foto

Naam
jaapDS

Projectnaam
reparatie constructie deel douche

Ontwerp bestand
passap-V11-de-beste.stl

Rechten
Naamsvermelding niet commercieel gelijk delen

Project omschrijving
Tijdens het rigoureus schoonmaken van de douche heb ik het constructieverbindingstukje van de twee bovenste liggers van de douche cabine weggegooid in het toilet.
O, wat erg dacht ik, nu moet ik een hele nieuwe douche cabine aanschaffen van 300 euro.
Gelukkig had ik me verdiept in het 3D tekenen in AutoCad. Vervolgens het andere constructie deeltje opgemeten en aan de slag in AutoCad 3D. Het ontwerp heb ik opgeslagen als een *.STL bestand en op weg gegaan naar Fablab in de bibliotheek in Middelburg. Daar mocht ik enkel iets printen nadat ik een cursus gevolgd had. Na enkele weken wachten was het zover, en kon ik de cursus volgen, die ik met goed gevolg aflegde. Wat leuk was, dat ik tijdens de cursus kon ik direct mijn ontwerp printen, helaas op halve schaal, omdat anders het printen te lang zou duren.
Enkele weken daarna ben ik op het inloopuur van maandag weer binnengestapt in de bibliotheek en er was gelukkig een 3D print machine beschikbaar. Deze keer zelfs met de juiste kleur (wit) op de spoel. Het ontwerp werd ingeladen in de computer, de instellingen aangepast, op een SD kaart en toen in de 3D printer gestopt. Daarna kon de 3D printer gestart worden. Het modelletje werd geprint. Achteraf bleek het dat ik het beter op zijn kop had af kunnen printen. Tevens waren enkele nauwe passingen te nauw geworden. Dat betekend dat het model nogmaals een keer geprint moet worden. Maar ja dat zien we verder weer en dat zijn de kosten niet.

Machines gebruikt
Ultimaker2 (3d-printer)

Werkwijze
Het ontwerp is gemaakt studenten versie Autocad 3D 2015.
Daarna thuis op SD card gezet met behulp van het gratis gedownloade Printer programma Ultimate 2.

Instellingen machines
temperatuur, snijden, graveren, enzovoorts

Programma’s gebruikt
Studenten versie Autocad 3D 2015 en gedownloade programma voor Ultimate 2

Materialen gebruikt
PLA

Wat ging goed
Het tekenen in Autocad was erg ingewikkeld daarom een cursus gevolgd bij Bit by Bit in Goes. ongeveer 1000 euro.
Het instellen van de 3D printer is niet zo ingewikkeld.
Gelukkig kun je tussendoor naar huis om te eten.

Wat ging fout
Het ontwerp paste niet helemaal perfect, maar voldoet toch goed.
De vorige rode kleur zat nog een beetje in het witte ontwerp.
Ik wist niet dat je een massief ontwerp kan tekenen en dat Ultimate het dan opvult met een raster.

Wat verander ik de volgende keer
Het raster gebruiken om het model op te vullen.

Gebaseerd op een ander project?
Passap breimachine draadgeleider

Foto’s

Interessante bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.