Cipher Wheel

Foto

Naam
Marjoleijn

Projectnaam
Cipher Wheel

Ontwerp bestand
Cipher Wheel Egypte.ai

Rechten
Naamsvermelding

Project omschrijving
Voor een Escape Room van Kamer 51 heb ik een Cipher Wheel ontworpen. Een Cipher Wheel bestaat uit twee schijven die los van elkaar kunnen bewegen. Hiermee kan je teksten coderen en decoderen. Ik heb er voor gekozen om op allebei de schijven het alfabet te zetten, maar je kan er ook voor kiezen om één schijf andere tekens of icoontjes te geven.

Om boodschappen te coderen leg je één van de letters van de kleine schijf gelijk met de letter A van de grote schijf, bijvoorbeeld de C. De sleutel wordt dan A=C. Je kan nu de tekst vertalen door middel van de twee schijven. Kijk op de grote schijf naar de originele letter en de kleine schijf kan je gebruiken om de bijbehorende gecodeerde letter af te lezen. De ontvanger van de boodschap werkt andersom. Met de sleutel weet hij/zij hoe de kleine schijf moet liggen. De letters van de gecodeerde boodschap zoekt de ontvanger op in de kleine schijf en aan de hand daarvan kan hij de originele letters zien en de gehele tekst vertalen.

Hieronder een puzzeltje voor als jouw Cipher Wheel af is:

A=C
HCDNCD

###############

NB Het concept van een Cipher Wheel is niet van mij, maar bestaat als sinds 1470 en komt oorspronkelijk uit Italië.

Machines gebruikt
Lasersnijder

Werkwijze
Ik heb in Ilustrator twee cirkels gemaakt en lijnen getrokken om de vakken van de letters te maken. Vervolgens heb ik van 1001fonts mooie lettertypes uitgekozen die ik wilde gebruiken op de schijven. Deze heb ik toegevoegd aan de twee schijven en met de optie ‘Letter omtrek maken’ heb ik de letters naar vormen gemaakt zodat de Lasersnijder ze zou kunnen graveren.

Om tijd te besparen heb ik de lijnen waarmee de vakken worden gevormd even dun gemaakt als lijnen die worden uitgesneden, maar door de machine op zo’n manier in te stellen dat de laser er maar heel kort over heen gaat, gaat hij niet door het hout.

Instellingen machines
Zwart: 80/100/400
Rood: 50/100/400
Groen: 50/100/400 *
Blauw: 0.7/100/400

* Groen zijn de dunne lijntjes tussen de vakken. Om tijd te besparen heb ik deze een dikte gegeven van 0.001, zodat de machine hem behandeld als snijlijn, maar door de instellingen zoals hierboven kan de laser nooit door het hout heen. De snijlijnen zijn daardoor gegraveerd in plaats van uitgesneden.

Programma’s gebruikt
Adobe Illustrator

Materialen gebruikt
Hout – Ik weet niet meer welk soort

Wat ging goed
Het werken met Illustrator ging mij goed af. Het was best makkelijk om met een simpele handeling een letteromtrek te maken, waardoor het gehele ontwerp snel klaar was.
Ik was ook blij met de suggesties van Alinda om de lijnen tussen de vakken als snijlijnen in te stellen en door middel van de printinstellingen de laser snel over de hout te laten gaan zodat er niets uitgesneden wordt. Hierdoor was ik veel sneller klaar dan wanneer de laser over het hele vlak had moeten gaan.

Wat ging fout
Met de programma’s en de machine is niets fout gegaan. Ik heb alleen zelf een fout gemaakt in de eerste versie door twee keer de letter Q te gebruiken in de middelste schijf.

Wat verander ik de volgende keer
Ik ben erg tevreden met het eindresultaat, maar misschien zou ik een volgende keer de buitenste letters iets minder donker doen zodat het contrast tussen de grote en kleine schijf iets kleiner is. Buitenom dat puntje zou ik niets anders doen.

Gebaseerd op een ander project?
Nee

Foto’s
DSCN1325a.jpg, DSCN1335a.jpg, DSCN1322a.jpg

Interessante bronnen
http://recursive.nl/papers/telematica.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Cipher_disk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.